• Mesterségek napja

    • 2019. november 15-ét és 16-át a Mesterségek napjává „avattuk” intézményünkben. A rendezvény idejére az iskola számos tanterme átalakult műhellyé, szalonná vagy épp sütésre – főzésre alkalmas konyhává. Örömünkre szolgált, hogy a megszólított komáromi és környékbeli szakközépiskolák: a komáromi Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola, a Pozsonyi Úti Műszaki Szakközépiskola, a komáromi Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola, a Karvai Szakközépiskola és a gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola egytől egyig elfogadta meghívásunkat.

     A kétnapos rendezvény folyamán közel 200 felső tagozatos tanuló 16 különféle szakmába, mesterségbe kóstolhatott bele.

     Kipróbálhattak néhány kézművesmesterséget mint pl. a nemezelés, a szappanöntés vagy a kukoricamorzsolás, „tesztelhették” kézügyességüket a tűzzománcozás, a vitrázsüveg-készítés ill. a virágkötészet során, megtudhatták, milyen foglalkozást rejtenek a design, a grafika és a logisztika szavak. Lehetőségük adódott egy-két fiús és lányos szakmában is próbára tenni képességeiket: asztalosmunka, villanyszerelés, festés, koktélkeverés, kézi és gépi varrás … csak hogy párat említsek a széles kínálatból. Készültek csodás frizurák, decens sminkek, s a lányok ugyanolyan ügyesen bántak a csavarhúzóval, mint ahogy a fiúk kezelték a varrógépet.

     Bízunk benne, hogy a kezdeményezés elérte célját: tanulóink közelebbről megismerkedtek egy-egy szakmával, akár érdeklődésük és vonzalmuk is nyiladozni kezdett egyik – másik iránt, s néhányan talán még a „mi leszel, ha nagy leszel?” kérdésre is megtalálták a választ.