• Mesenap

    • Mesél az iskola

      

     Az elmúlt években a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. - Benedek Elek születésnapja - legyen a magyar népmese napja.

     A magyar népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

     Szeptember végén iskolánk pedagógusai és diákjai minden évben - Mesenapot tartva - megemlékeznek Benedek Elek (1859. szeptember 30.) születésének évfordulójáról, az író előtt tisztelegve.

     Benedek Elek meséi rendkívül értékesek számunkra is, hiszen szinte minden élethelyzetre vonatokozóan választ találunk azokban.

     Tanulóink megismerhetik, milyen mesegyűjtemények jelentek meg, miért volt szükség a mesék összegyűjtésére. E jeles napon a gyerekek elhozhatják a népszerű meseíró legismertebb gyűjteményeit, melyekből meséket olvasnak, illusztrációkat készítenek egyénileg, vagy akár csoportokban. Vidám beszélgetés közepette mindenki elmondhatja a mesékkel kapcsolatos élményeit. A mesenap további szakaszában ellátogatunk iskolánk könyvtárába, ahol még több mesekönyvvel ismerkedhetnek meg a gyerekek. A délután is a mese jegyében telik, a napköziben folytatódik a tanulságos nap, mesevetítéssel.

     Egyik évben a tornaterem meseerdővé változott, a tanulók pedig a szereplők bőrébe bújhattak. A nevelőnők egy-egy mesét felidézve, mozgásos-ügyességi feladatok elé állították kisdiákjainkat. A csoportok sorban állva, egymást követve hajtották végre akár a viccesnek tűnő, akár az izzasztó feladatokat is. A három kismalac című meséből merítve az ötletet, hatalmas habszivacs formákból kellett házat építeniük. Piroskaként almával teli kosarat kellett elvinni a kijelölt a helyre. Békakirályfiként ugráltak célba, és Holle anyóként lepedőt lendítve repítették a kis párnákat.

     Reméljük, tanulóink még közelebb kerülnek a népmesékhez, s majd otthon is szívesen olvasnak! Szeretnénk még sok-sok kisdiákot megajándékozni az olvasás szeretetével, s bízunk benne, hogy a jövőben is megszervezhetjük a mesenapot.